Höst i förorten

by

Min förort är så vacker på hösten. Tegelfasaderna i samma röda, gula och bruna toner som träden längs promenadstråken. Eldröda träd nästan försvinner framför röda plåtfasader och de rödvita flaggorna i centrum döljs från mitt fönster av rödgula vildvuxna träd. De andra närliggande miljonprojekten är lika vackra dom. Höghus i tråkig brun färg blir helt plötsligt helt perfekta i hösttonerna och på en höjd lyser färgglatt målade flerfamiljshus bland gula och röda löv.

Har bara besökt innerstaden en gång på snart två veckor, men jag svär på att den inte kan vara så fin om hösten som det är här ute.

Appråpå förorten. Jag slöbläddrade i tidningen Mana och såg en rolig grej i pappersversionen av den här artikeln. Artikeln täckte en sida och hade två mindre bilder. Bilderna var båda photoshopade så att de var mörka och hårda. Den övre föreställde två betongbroar underifrån i ett skogslandskap. Kan ha varit en gångbro bredvid tunnelbaneräls – eller vad som helst.

Den nedre fokuserade på en parkbänk på en stor gräsmatta som någon knölat in bråte under så att den lutade. Längre bort såg man stora mörka flerfamiljshus. Artikeln handlade om klimat och flyktingar. Aha, bilden är alltså tagen i nån förort.

Men nä, kollar man noga är den en vy från Tantolunden på Södermalm i Stockholm, fast ljusatt och redigerad så att det ser läskigt ut. Seriöst, det är inte farligt att åka ut på linjerna och ta bilder. Kul att vänsterkulturella Mana inte vågar åka ut till oss. Men det är verkligen inte farligt, det är mycket fint och vackert, speciellt nu. Jag lovar.

Men nog om det!

Jag vill, precis som Forever United, kommentera utnämningen av vinnaren av låtsasnobelpriset i Ekonomi.

”Krugman utgår från att många varor och tjänster produceras billigare i långa serier. Samtidigt frågar konsumenterna efter ett varierat utbud av varor. Följden blir att småskalig produktion för en lokal marknad ersätts av storskalig produktion för en världsmarknad där företag med likartade produkter konkurrerar med varandra.

Paul Krugman har utarbetat en ny teori för effekterna av frihandel och globalisering. Den nya teorin förklarar varför världshandeln i själva verket domineras av länder med likartade förutsättningar som handlar med likartade produkter i motsats till den traditionella handelsteorin som bygger på att länder är olika.” – skriver SvD

Eh, jaha? Så de likartade västländerna, eller snarare, de rika kapitalisterna i väst, styr marknaden och dominerad den. Varför får man pris för att säga det? Om jag minns rätt så fick en kille samma låtsasnobel i för att han påpekat att arbetslösheten behövs för att hålla nere lönerna. Eh, ja det får man väl alla rika gossar som läser politisk ekonomi, förlåt; nationalekonomi, lära sig. Varför ska man (läs; Sveriges Riksbank) belöna dumma upprapningar av kapitalistiska sanningar?

// Från förorten – jag vardagspusslar vidare…

Borgarmedia om krisen ”nobelpriset”: Svd1, Svd2, Svd3, Svd4, Svd5, Svd6, Svd7, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6

Intressant? <- Klicka där och låt fler läsa

Läs: Dom Ljugers efterväntade inlägg om krisen, Ekonominyheter om lågkonjuktur, på Dagens Konflikt skriver Herman Geijer om hot och möjligheter i krisens svallvågor, Svensson skriver om riksdagspartierna och så givetvis Forever United om Paul Krugmans pris.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar to “Höst i förorten”

  1. Patrik Says:

    Av precis samma anledning som att tidningarna mer och mer fylls av ”analyser” och åsikter om världen istället för reportage från verkligheten. Det är billigare! Nu kanske det inte är så stor skillnad på att åka till Vitan eller Alby men många bäckar små…

  2. Jag förstår mig inte på Lidingöligan « Snatterskan Says:

    […] Men för alla oss andra ser det inte riktigt ut så. Vi bor där vi bor, helt enkelt. Det har sina fördelar och det har sina nackdelar. Men gemensamt för de allra flesta av oss är att vi inte bara kan […]

Lämna en kommentar