Decemberstressen och arbetarhänderna

by

Så var äntligen julstressen över för i år. Tiden då vardagspusslet för många är svårare än någonsin. På något sätt ska man hinna vara kvar på jobbet ända fram till dan före dan och ändå ha tid för julklappar, julbak och allt annat som hör julen till.

Visserligen gjorde krisen kapitalismen gav oss i tidig julklapp att vi höll i plånböckerna och snabbade på mellandagsrean. Men trots det så var det stressigt som vanligt. I alla fall för mig!
Den 22:a december stressade jag in till stan med en arbetskamrat och köpte alla klappar och den 23:e så tog jag det lugnt hemma efter jobbet innan jag åkte iväg för att fira julen hos familjen i deras lägenhet.

Ikväll ringer vi in det nya året. Ett riktigt ”skitår” säger ministern. Men allt är är inte lika pessimistisk. Visst kommer överklassen fortsätta göra tusentals arbetslösa och och sen ringa från sina privatjet och gnälla om miljarder kronor i krispaket. Och visst kommer matpriserna säkert gå upp igen.
Men från mörkret tåga vi mot ljuset. Kanske kan något nytt födas till medias domedagsprofetior och till ljudet av finansbörsernas ras?

En sak är i alla fall säker. Nyliberalismen är död och begravd

Men när vi nu lämnar det gamla bakom oss så vill jag dela med mig av en personlig anekdot från året som gått.

Det var under sensommaren och jag satt på en klippa tillsammans med en vacker flicka och tittade på färjorna som lämnade Slussen. Vinden var ljummen men regnmoln rörde sig allt närmare och jag drömde mig bort i de vackra båtar som passerade på vattnet nedanför oss.

Vi hade inte träffats så länge men diskret så fann sig våra händer varandra. Fingrarna lekte lätt med den andras på det där sättet som många säkert känner till.

Då utbrister flickan: ”Vilka arbetarhänder du har. Som min morfar!” Jag svarar att det har jag väl inte alls det och vi fortsätter prata om annat. Vi skiljs åt en timme senare, för då har regnet kommit. Vi fortsätte att träffas lite in på hösten men sen rann det ut i sanden.

Men hennes kommentar om mina händer brände sig fast. Det är inte så illa som min vän Ekens farsa som enligt honom själv har så grova händer efter ett liv i arbete så att de aldrig kan bli rena. Smutsen sitter fast i valkarna.

Men jag la tidigt märke till att huden på mina händer började bli hårdare. Jag var visserligen van att varje sommar komma tillbaka till skolan med lite tecken på hårt arbete. Speciellt när jag flyttade hemifrån och gärna jobbade några veckor extra på lagret. Under de två år jag hyrde ett rum i ett kollektiv tillsammans med min dåvarande flickvän så gav dessutom kampen med den vildvuxna trädgården mig extra blåsor på händerna.

Men runt ett och ett halvt år sedan, när jag jobbat på lagret längre än jag någonsin gjort som sommarjobbare så märkte jag att det var annorlunda. Jag trodde först jag bara var torr om händerna. Men när jag började se tydligt på båda händer att det var främst huden som användes i pekfingergreppet som hårdnat så förtstod jag att det inte bara var torrhet. Då jobbade jag främst på de arbetsstationer där man plockade eller packade många, men små saker. Nu när jag jobbar med fler tyngre artiklar, som motorer, tunga reservdelar i metall osv. så har huden börjat hårdna på andra ställen.

Jag blev faktiskt lite stött när det romantiska skimmret på klippen bröts av kommentarer om ”arbetarhänder”. Men jag ska inte heller undanhålla från er att jag senare samma vecka på fyllan retade en god vän och kontorsarbetare med att jag minsann var en riktig arbetare.

Tyvär är det ju så att yrkestolthet så ofta går ihop med dumheter som att inte bry sig om säkerhet eller som i det här fallet, skryt om nåt så tråkigt som att mina händer tar stryk av arbetet. Fast till mitt försvar måste väl sägas att det var en engångsföreteelse. För sen dess använder jag handskar oftare, trots att vissa arbetsmoment blir svårare då. Handskar skyddar också, för det mesta, mot alla små skärsår vi får av vassa metalldelar, kartonger och papper vi kommer i kontakt med på jobbet. Jag brukar skämta om att alla små läkande sår och ärr på mina händer står arbetet för medan rivsåren på armen är kattens förtjänst.

Men det är lustigt. För jag kunde inte ens föreställa mig som liten att jag någonsin skulle få lika grova eller utslitna händer som alla vuxna i min närhet verkade ha. Men nu har min handled gjort ont i en månad och jag hade bestämt mig att gå till läkaren med den om värken fortsatte. Som tur är så försvann det onda under julledigheten.

Men nu måste jag röja upp och städa inför gästerna som kommer hit för att börja värma upp inför nyårsafton ikväll. Förutsättningarna för ett lyckat farväl av det gångna året är stora med undantaget att jag är hostig som sjutton sen ett par dagar tillbaka. Men enligt en sjuksyster jag bodde ihop med förut så förlamar alkohol musklerna som gör det möjligt att hosta. Så ungefär som alvedon som inte botar men lindrar så får vi väl hoppas att jag kan ha trevligt ändå ikväll.

Gott nytt år på er alla vardagspusslare!

Läs mer: Kim Müller, Autonoma Kärnans nyårslöften, Vida Latina, Samhällsfeber, Redunans, Jesper NilssonDagens konflikt

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 svar to “Decemberstressen och arbetarhänderna”

 1. Daniel Says:

  Jo visst kan man hosta på fyllan.

 2. Krastavac Says:

  Ja, jag märkte det. Dessutom så hade jag huvudvärk runt kl.14.
  Men idag är jag inte bakis alls. Ska jobba imorgon också :/

 3. Hugo Says:

  Jag har samma problem som du med handleden, det uppkommer när man arbetar hårt och inte är tillräckligt vältränad (vilket jag har svårt att tro att man kan vara om man lyfter kartonger på 15-20 kilo hela dagarna), det är därför det onda försvinner när man är ledig. Men du borde nog kolla upp det även om det inte gjort ont under ledigheten, skulle suga att få helt pajade handleder.

 4. Krastavac Says:

  Jag äter onyttigt och varken simmar eller går på kickboxning längre så otränad är jag nog.
  Ska fundera på läkarbesöket, tack för omtanken!

 5. Till alla uppsagda « Kim Müller Says:

  […] Vardagspussel om arbetarhänder. […]

 6. Leo Says:

  Hej!

  Intressant historia…

  Du har förresten fått ett svar på ditt inlägg hos mig.

  God fortsättning!

 7. Jeanettes Says:

  Med tanke på arbetarhänder- Klart man är stolt över sitt yrke och det man gör (svetsare, montör). Men nu på nyår när det var fest så var det någon som sa- Lilla jeanette, du kanske också borde göra något åt dina naglar, de ser inte speciellt kvinnliga ut. Hmm… betala hundratals kronor för att ha fina naglar i två veckor under julledigheten? Säkert! Fast det hade varit fint med fina naglar=)

 8. Krastavac Says:

  Hej Leo! Det var inte jag utan Plan som skrev den kommentaren på din sida. För övrigt är det kul att PP och Mp tar efter SUF Stockholms roliga idé och gör en symbolisk begravning som du skriver om :)

  Jeanettes: Med samma logik så var jag inte säkert manlig när jag hade tomatfläckar på jeansen efter en lunch på förskolan jag jobbade på. Herregud vad folk kan vara inskränkta.
  Men det är klart att ingen av oss vill ha varken onda ryggar, slitna händer osv.

 9. No stress « Vardagspussel Says:

  […] på sängen efter att ha hängt in mina genomblöta strumpor i torkskåpet. Jag vaknade upp med mer ont i handleden än dagen innan. Jag gav arbete och gevär skulden och skyndade till bussen, kom försent och gick […]

 10. Arbeta, studera, agitera och skjuta gevär « Vardagspussel Says:

  […] där med mamma tillsammans varslet och värken i handleden gjorde att jag inte var särskilt superglad på introduktionsträffen förra veckan. Men […]

 11. hallå Says:

  Du verkar vara lite bitchig o kommunistisk överlag, no offense bud

  • Krastavac Says:

   Taglinen till den här bloggen var förut ”Erfarenheter och tankar kring vårt arbete och vår fritid. Fackligt, politiskt, vardagligt, gnälligt och osäkert” så visst så bitchar vi loss ^_^
   Vet inte om någon av oss (för vi är fler som skriver här) skulle vilja svära oss trogna någon särskild socialistisk inriktning, men kalla det kommunism om du vill :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: