I väntan på bättre tider

by

Snatterskan vid tangenterna, för omväxlings skull. Sitter på jobbet, väntar på bättre tider. Chefen är borta och vi råttor dansar på bordet. Då och då ringer han för att höra efter hur det går. ”Ledsen alltså, men det är verkligen ett tufft projekt. Ja, vi gör så gott vi kan… Ja… Om vi jobbar på riktigt hårt ska vi nog kunna uppnå dagens mål… Okej,  vi hörs, nu måste vi verkligen jobba vidare… Klick.”

I själva verket har vi avklarat dagens arbetsuppgifter för länge sedan. Vi passar på att ta det lugnt, dricka kaffe och spela spel tillsammans. Provisionen de försöker locka med biter inte på oss, för vi är väl medvetna om att ett högre arbetstempo i längden skulle innebära färre arbetsdagar. Och varje extra arbetstimme är guld värda för oss timanställda.

Så, vad gör man medan man maskar? Allt och inget, skulle jag säga. Till slut har man spelat vartenda jävla spel och sett alla youtubefilmer (som inte är särskilt roliga, men man skrattar med i alla fall, inte ansträngt, utan för att skrattet är roten till gemenskapen). Ibland sitter vi och lusläser i Platsbanken tillsammans. Vi drömmer oss bort, fantiserar om fasta anställningar och stimulerande arbetsuppgifter.

Att maska är sällan särskilt roligt, åtminstone inte när det snarare är regel än undantag. Det är bara mindre tråkigt än att arbeta. Jag har väldigt svårt att se att maskandet i sig skulle kunna förändra något i vår arbetssituation. Däremot är det ett sätt för oss arbetskamrater att lära känna varandra bättre. De flesta som jag arbetar med är inga personer jag skulle välja att umgås med på fritiden, men samtidigt tycker jag mycket om dem. Det finns trots allt mer som förenar oss än skiljer oss åt. När det blir luckor i våra scheman (eller som nu, att vi skapar dem själva!) och när ingen chef finns på kontoret passar vi på att prata om allt mellan himmel och jord. Det är värt så himla mycket mer än alla hurtiga teambuildingsaktiviteter företaget hittar på titt som tätt!

Nu blir det en till kopp kaffe och något frågespel, men fortsätt läsa på Konflikt: Redundans skriver om SL:s nya spärrar, Petter partikulärt är med på ett hörn i en debattartikel i Stockholms fria och på Dagens Konflikt skriver Martin Hofverberg om socialdemokratin.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “I väntan på bättre tider”

  1. Det är lönearbetet som driver oss till radikalitet! « Vardagspussel Says:

    […] Vardagspussel Erfarenheter och tankar kring arbete och fritid. Fackligt, politiskt, vardagligt, gnälligt och osäkert. « I väntan på bättre tider […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: