Ta fajten för pedagogisk lunch

by

Jag har skrivit om det förut, pedagogiska luncher. I den stadsdelsförvaltning jag arbetade så hade vi det inte. Där min morsa jobbar har dom det.

Jag gläds åt att läsa att förskolelärararna och barnskötarna på Södermalm nu äntligen gör uppror mot höjningen från 5 till 40 kr för lunchen. Att i huvudtaget betala för lunchen på en förskola är helt sjukt. Lunchen är arbetstid. Du hinner alldrig äta upp, eller åtminstonde inte äta dig mätt. Barn ska ha hjälp, du kanske får gå iväg med de första barnen som blir klara och måste stressa i dig din mat efter du sett till att alla ungar fått nåt, det ska diskas, städas och torkas. Hoppsan! Där nös en liten en i din mat och en annan hostade ut lite makaroner på din tallrik.

Det är inte okej att betala för att äta under arbetstid.

Det här är självklart inte bra. Måltiden är en av de viktigaste pedagogiska situationerna vi har. Vi ska ju vara förebilder och lära barnen att prova nya saker och äta rätt. Men vi kan inte bara tyst acceptera alla försämringar hela tiden, säger [Elisabet Nyléus till DN].

Vissa fattar ju inte det utan tycker att man ska ställa yrkesgrupper mot varandra. Såna människor förtjänar ett hederligt kokt stryk. Jag har vänner inom både äldreomsorg och barnomsorg och nog vet de om att deras yrken och de själva har mycket gemensamt.

Bloggat om upproret: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Media: DN1, DN2, DN3, DN4

LÄS! (gör det bara):

Forever United och Dom Ljuger

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 svar to “Ta fajten för pedagogisk lunch”

 1. T Says:

  Jag jobbar helg på ett lss-boende där vi själva lagar maten åt ungdomarna, och betalar för att äta den. För oss går det ju att lösa, nämligen att helt enkelt skita i att notera att man käkat. Det funkar sålänge alla är överens och ingen lismare rapporterar till chefen (som inte längre är stationerad i verksamheten). När folk tvekar brukar det funka att hänvisas till pedagogisk lunch, att man trots allt äter med ungdomarna (när man i själva verket glömde eller inte ville ta med sig eget).

  Helt sjukt för övrigt. Ska jag betala för att få pissa på toaletterna jag städar oxå? En femma som på centralen.. eller kanske nån smart RFID-lösning inopererat i huden. kapitalismen skapar oanade möjligheter..

 2. Patrik Says:

  Sjukt att man ska betala för lunchen, skönt att se att de säger ifrån!

 3. chri$ Says:

  Dom försökte införa att man skulle betala för frukosten när jag jobbade på förskolan (inte lunchen, det hade blivit ramaskri!) men ingen orkade bry sig. Det här med avgifter verkar vara en fix idé hos vissa, även fast en massa hantering och indrivning gör att det är mycket jobbigare än att låta bli. Detsamma gäller ju avgiftstrycket på andra håll också, som du skrev om i förra posten :)

 4. Krastavac Says:

  T: Jävligt bra. Håll ihop bara!
  Chri$: Så nu betalar ni för frukosten?

 5. N Says:

  Jag håller verkligen med. Det är ju helt sjukt att behöva betala för pedagogiska måltider. Bara namnet visar på att det är en arbetsuppgift. Och jag menar hur mycket mat brukar man inte få slänga på förskolor? nästan alltid slängs mycket av den ganska näringslösa maten som oftast består av halvfabrikat. Jag har jobbat på ganska många förskolor, i olika delar av stockholmsområdet de senaste åtta åren och det ser tyvärr ganska lika ut överallt. varför skulle man behöva betala för en ofullständig måltid där man ständigt ska vara till hjälp för flera stycken människor?

 6. chri$ Says:

  Nej, det togs upp som ett problem på varje APT att ingen betalade och sen rann det ut i sanden :)

 7. Dagens vits: Kaninen och ormen « Kim Müller Says:

  […] Vardagspussel, Kvinnor skriver till osäkert anställda, Guldfiske, Dom […]

 8. Cvalda Says:

  Så rätt. Betala för lunchen är ju ett jävla påhitt.

  I Malmö, inom äldrevården, så är riktlinjerna att personalen INTE får äta maten (betala finns inte ens som alternativ) utan maten som blir över ska SLÄNGAS oavsett. Vilket vi såklart skiter i, äter maten och aktar oss för att sjuksköterskan inte skulle se oss och rapportera till chefen. (tips: ät alltid lunchen i en djup tallrik och om chefen kommer in: tryck upp skålen under bordet med knäet, eftersom det är en djup skål så blir det ju inget spill.)

 9. Krastavac Says:

  Chri$: Det är ju också ett sätt att bli av med såna försämringar :D

  Cvalda: Det där har jag hört om. Jävligt bra faktiskt, men helt sjukt att ni har sjuksyrror som mellanchefer egentligen, på ett sjukhus är de ju lika jagade som ni.

  N: Det kallar bara pedagogisk lunch när man slipper betala tror jag. Men den är ju lika pedagogisk/opedagogisk oavsett om vi får pejja eller inte. Inte fan skiter man i ungarna bara för det liksom. Det är ju det dom vet och därför kan trycka ner oss hela tiden. Omsorgsarbetare VILL(ish) ju jobba inom omsorgen på ett eller annat sätt. För inte fan är det lönen och studieskulderna som lockar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: