Barnvisor om kapitalismens kris

by

Precis som alla som jobbat inom barnomsorgen vet så sätter sig gärna barnvisorna i huvudet. Fortfarande, två år efter jag senast jobbade på en förskola, så nynnar jag då och då på allt från Imse Vimse Spindel till Äppeldelarsången. Jag är sjuk nu, men innan febern fick mig att stanna hemma så kunde jag inte släppa ”Herr Ohlsson har fått punkering på sin bil”. Jag nynnade på den en hel arbetsdag på trucken.

Till slut så ändrade jag om texten att handla om den globala finanskrisen istället.

”Kapitalismen är inne i en kris, kapitalismen är inne i en kris, kapitalismen är inne i en kris, men med staten som klarar man det”

Ni som kan era barnvisor vet att man sen ska byta ut olika ord med ljud eller rörelser. Så långt har jag inte orkat bry mig dock.

Mig personligen så påverkas jag av krisen genom att bilindustrin varslar folk för uppsägning i rasande takt. Inte bara skulle en ökad arbetslöshet inom industrin i allmänhet öka min a-kasseavgift utan också riskera att påverka metallindustrin i stort och på så sätt hota mitt och mina arbetskamraters jobb, eller åtminstonde minska våra argument för högre lön osv. Min pension påverkas säkert också, men å andra sidan så har värdet på premierna sjunkit sen de infördes så det var ju inget nytt. Men även om kriser drabbar borgarklassen hårt så är det alltid vi i arbetarklassen som får ta den hårdaste smällen, vare sig det gäller arbetslöshet, höjda matpriser eller chockhöjda räntor.

Medan man kan le åt rädslan bland överklassen och ilskan hos vanligt folk så måste man dock ha klart för sig att det här inte är kapitalismens undergång. Återkommande kriser som denna, mer eller mindre förördande, ingår i systemet. Jag vet inte hur nyliberalserna kontrar frågor de får om krisen. Helt plötsligt så är det, ännu mer, uppenbart att frihandel, privatiseringar, nedskärningar i det offentliga osv. inte alls är någon lösning när skiten träffar fläkten. Istället är det protektionism, förstatligande och sociala skyddsnät som behövs.

Det är nu fackföreningar, arbetarpartier och andra föreningar med socialistisk grund ska lägga fram alternativen. Kapitalismen kan inte rädda jorden från klimatförändringarna, kapitalismen kan inte ta bort klassorättvisor, rasism eller fascism. Alla dessa problem är skapade eller upprätthåls av kapitalismen och lösningen är socialism….

Redundans ger lästips om krisen, DN:s Jonas Thente gör också det. Missa inte heller Petter Nilssons debattartikel om krisen på SVT-opinion

Läs också Forever United och Dom Ljuger. Eller kanske ni vill läsa på om Kristeori?

Intressant? <- Klicka där och låt fler läsa

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

4 svar to “Barnvisor om kapitalismens kris”

 1. Nu får vi ta smällen « Forever United Says:

  […] bloggvärlden: Antigon om krisen, Svensson om finansfamiljer, Vardagspussel skriver barnvisor om krisen, Redundans om krisen och Guldfiske med en Wright-intervju. Läs också […]

 2. Utvecklingssamtal med Ingemar Stenmark « Kim Müller Says:

  […] Steve Wright, den ekonomiska krisen har inneburit en kollektiv orgasm för många bloggare såsom Vardagspussel, BIOLOGY & POLITICS, redundans och Jinge. Cvalda inleder en serie i 4 delar om feminism och […]

 3. villiam Says:

  Ännu en som är blågrön röra dödstrav av aktier. Befolkning av marknadsliberaler slaktar ihjäl någon på börsen. Hand i sanna marknadsliberala och pruttar ihop som ett marknadsliberala luftslott. Är folk som börjar sin egen hel morgon på Stockholmsbörsen ur systemet behaglig? slagit handen hade annars så som frånvaro saknas.

  Ska vi säga att nyliberalerna med sin egen behagligt i en kapitalistvärld ger mallar till bubbla.

  Bä bä nyliberal, har du kapital?
  Nej nej kära du, jag har säcken tom.

  Tänk om jag hade en liten nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej
  Tänk vad folket skulle stå och gapa,
  umba, umba, fallerallerej
  Inte på mig men på min lilla nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej
  Inte på mig men på min lilla nyliberal.
  umba, umba, fallerallerej

  Imse Vimse nyliberal klättra upp för trå´n.
  Ner rasa börsen spola nyliberalen bort.
  Upp stiger socialismen torkar bort varje tår.
  Imse Vimse nyliberalen är nu mera glömd.

 4. Krisen skrämmer oss « Vardagspussel Says:

  […] så länge för att de ska få certifikat och sen se de varslas för uppsägning direkt efter. Jag har inte varit speciellt orolig för finanskrisen tidigare, även om jag vet att det ÄR vi vanliga människor som kommer få betala kapitalisternas kris till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: