Robotar

by

Som jag nämnt tidigare så går snart min visstidsanställning på lagret ut. I måndags upptäckte jag att det bara var en vecka kvar, inte ”några veckor” som jag trodde. Detta fick mig att gå till jobbet igår trots hosta, huvudvärk och igentäppt näsa.

Detta dels för att jag fortfarande inte är 100% säker på att jag och mina visstidsanställda kollegor kommer bli förlängda och därför vill spara ihop så mycket pengar som möjligt inför den hotande arbetslösheten och dels för att om det råder några tvivel om vem som ska förlängas så ville jag inte göra ett dåligt intryck genom att sjukanmäla mig sista veckan.

Även om jag van att jobba trots att jag är sjuk (precis som alla som jobbat inom barnomsorgen) så höll det inte idag. Jag vaknade med en hostattack, en ännu kraftigare förkylning och en lätt huvudvärk. Instängd luft, damm och tunga lyft lär inte göra det bättre tänkte jag och sjukanmälde mig. Antagligen är jag frisk imorgon eller tills på fredag.

På vägen hem igår så gick jag och en arbetskamrat och snackade om allt möjligt. Vi kom till slut in på, som man gör, hur trötta vi är efter 8 timmar. Jag berättade hur skönt det hade varit att bara jobbat 7 timmar i måndags (lugnare stämning + högre lön därtill) och vi lätt tankarna vandra iväg i drömmar om en kortare arbetsdag. Sen pratade vi om robotar. Jag är så trött på alla naiva framtidsforskare och liknande som på allvar tror att vi i framtiden kommer behöva jobba mindre pga att robotar gör skitjobben åt oss.

Vem tror på allvar att en företagare som skulle kunna byta ut sin arbetstyrka på, säg, 100 man med 40 robotar som jobbar dygnet runt och 10 tekniker som sköter om dom sen skulle ge de resterande 90 människorna mer än en klapp på axeln och sen sparken?

Visst, facket skulle jiddra som fan och avgångsvederlagen skulle bli höga. Kanske skulle till och med de varslade gå ut i strejk i protest.

Men det enda som skulle stoppa ett samhälle där robotar sköter det mesta och alla utom de som äger robotarna dör av svält är att kapitalismen kräver att man har någon att sälja nånting till.

Fast i verklighen är ju dagens robotar endast hjälpmedel för oss arbetare och få arbeten har försvunnit de senaste åren, så vitt jag vet, pga robotisering. Men det är ju inte såna robotar som visionärerna drömmer om. 

Min arbetskamrat sa något jag tänkte på hela vägen hem; ”Vi människor har så stora möjligheter. Vi skulle kunna göra så mycket. Men istället står vi still” 

Forskare och uppfinnare tävlar mot varandra. De är låsta till nationer, institutioner eller företag istället för till mänskligheten i stort.

Den idéela forskningen räcker inte till att lösa världens problem. Forskning måste ge profit. Vem är villig att sponsra utveckligen av ett aids-vaccin när ingen de de värst drabbade länderna har så mycket pengar att du kan tjäna något på det? Vem är sugen på att satsa pengar på att bygga bilar som går på etanolnär det är så mycket billigare att köpa bensin gjord på brunkol?

I en annan värld vore allt det där möjligt utan problem. En värld utan gränser, utan rivalitet och girighet. Socialism handlar inte om centralisering, statskapitalism och diktatur. Det handlar om decentralisering, demokratisk ekonomi och självstyre.

”Let a hundred flowers bloom: let a hundred schools of thought contend” ;)

Ps. En ungerska som jobbade i sommras på lagret kom tillbaka och jobbade i en vecka på sitt skollov. Ert kärt återseende, även om jag verkar vara den enda av de yngre som känner igen sommarjobbarna. Snart är det sommar igen och om jag blir förlängd till augusti så ser jag verkligen fram emot att få träffa alla igen.

 Läs också:

Dogge slår ett slag för oss i förorterna (och resten av landet), Maffiarestaurangen Lilla Karachi ger inte upp (de gick äntligen med på förhandlingar tidigare), Petter har skrivit om konflikten tidigare också och Forever United kommentar de senaste händelserna.

Läs mera grejer: Akuhujan, Vida Latina, Dom Ljuger, Marcusen  och Slutstadium

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

10 svar to “Robotar”

 1. Blockaderna fortsätter « Forever United Says:

  […] också: Vardagspussel, Slutstadium, Autonoma […]

 2. slutstadium Says:

  Jag välkomnade er i förra inlägget ;)

 3. Krastavac Says:

  Gjorde du? Woops! :D

 4. jaonas Says:

  Det där med robotar har jag också funderat på..

  Om det uppfanns intelligenta arbetarrobotar vad skulle då hända?
  Skulle vi slås av massarbetslöshet eller tre timmars arbetsdag?
  Skulle bourgouisen nöja sig med robotar och göra sig oberoende av mänsklig arbetarklass?

  Eller skulle bourgouisen använda robotar mot människor för att roffa åt sig naturliga tillgångar (de enda existerande varorna?).

  Blir det vår domedag eller social revolution?

  Nä, jag tror inte på robotar…

 5. Vårdupproret « Kim Müller Says:

  […] aku om biologismens fasor, slutstadium tar en paus, vida badar bubbel med borgare, vardagspussel slutar snart jobbet, syrran påminner om asylkassan, säg välkommen till vår senaste medlem, Autonoma Kärnan , red […]

 6. flipper Says:

  http://seriemord.blogspot.com/2008/03/csss-nr-17-lagen.html

 7. planekonomen Says:

  Jaonas: jag är scifi-intresserad och har också tänkt på det. Vi är nog illa ute i en kapitalism som ger människor möjlighet att betala för att förbättra sig genetiskt eller mekaniskt. Vi som inte har råd kommer att sälja arbete som inte kan konkurrera, så robotar och cyborger lär bli dom nya proletärerna – men de omfattas ju de också av den sociala konflikten, eller hur? Klasskampen har bara ett möjligt slut, om den har ett.

 8. Krastavac Says:

  En spinn-off på vad framtiden och klasskonflikten kan komma till finns i Stephen Kings ”Running Man” där en av de revolutonära karaktärerna i förutspår hur det kommer gå.
  I boken har miljöförstöringen gått så långt att endast de rika kan undvika sjukdomar genom andningsfilter och renade inomhusmiljöer och alla andra dör av ”utrotade” sjukdomar. Då är det bara att vänta menar han, till slut kommer arbetarklassens lungor att ha anpassat sig till den smutsiga luften och där det bara att rycka maskerna från de rika och se dom dö när deras oanpassande lungor försöker andas den ofiltrerade luften.

  The Running Man är en sämpig dumaction film men en mycket bra bok.

 9. kimmuller Says:

  jaonas: Det finns redan nu marxister som hävdar att arbetets främsta uppgift har gått från att vara mervärdeskapande till att vara kontrollerande – alltså att lönearbetets egentliga syfte nu inte är att producera ting utan att kontroller arbetarklassen. Jag vet inte själv exakt vad jag tycker om teorin men det är en intressant tanke.

 10. Ska du eller jag skalla henne? « Vardagspussel Says:

  […] du eller jag skalla henne? Förra inlägget jag skrev så hade jag precis blivit sjuk och var orolig över att min anställning inte skulle […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: